Kamp för högre löner i Kambodja

I Kambodja och Bangladesh har kampen bland textilarbetare för högre löner lett till oroligheter under senaste tiden. Minimilönen i Kambodja motsvarar knappt 400 kronor i månaden, facket vill ha en höjning till drygt 500 kronor.

Gränderna in i arbetarkvarteren i Kambodjas huvudstad Phnom Penhs ytterområden är knappt farbara med bil, fyllda som de är av stora potthål med vatten. De flesta går eller cyklar.

26-åriga Sokhem sitter både bildligt och bokstavligt i en mörk återvändsgränd med tiotalet andra som liksom honom jobbar på fabrikerna i närheten.

Hans grundlön för att stryka skjortor och andra plagg är ungefär 400 kronor i månaden, med övertid totalt 700. Det ska då förutom till mat, hyra och kläder också bli lite över till hans två yngre syskon och till medicin och mat till hans mormor, som han får hjälpa efter att båda föräldrarna dött.

Regeringen har rekommenderat att höja minimilönerna höjs med ungefär 40 kronor, men inte ens det har gått att nå fram till för dessa människor i den globala löneligans absoluta bottenskikt.

Efter demonstrationer i våras ledde missnöjet till oroligheter i förra veckan då 3 000 kvinnliga fabriksarbetare drabbade samman med kravallpolis.

I måndags demonstrerade 10 000-tals textilarbetare också utanför Bangladeshs huvudstad Dacca och satte upp vägspärrar och kastade sten mot polisen.

Deras lönekrav är ungefär detsamma som de facken kräver för omkring 300 000 arbetare inom sko- och textilindustrin i Kambodja. Men i Bangladesh är minimilönerna ännu lägre, omkring 200 kronor i månaden.

Sokhems svar på frågan om facket är starkt på fabriken där han jobbar illustrerar en del av svårigheterna att kollektivt driva upp lönerna:

– Jag vet inte om det finns något fack på fabriken. Jag har inte frågat min chef om det, säger han.

Anders Wennersten, Phnom Penh

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista