Exportstopp kan driva upp spannmålspriser

Ryssland har infört ett exportstopp på spannmål. Stoppet i sig förväntas inte bidra till någon internationell brist på spannmål, men kan driva upp priset på exempelvis vete ytterligare.

Det gör att färre fattiga har råd att köpa mat.

– Det som är problematiskt i sådana här sammanhang, det är ju det att det påverkar förväntningarna hos marknadens aktörer och det påverkar i sin tur prisbildningen. Sedan hur stor exporten är från den totala världsproduktionen så är ju det ganska begränsat, säger Hans Andersson är professor vid Statens Lantbruksuniversitet.

Det är sommarens torka och de omfattande bränderna som slagit på skördarna och gör att Rysslands spannmålslager nu sinar snabbt.

Men trots att Ryssland är världens tredje största spannmålsexportör, tror alltså inte professor Hans Andersson att exportstoppet kommer att leda till någon större internationell brist på spannmål.

Men Hans Andersson säger att även små globala störningar, som Rysslands exportstopp, kan leda till prisrallyn.

Det här beror på att många antas vilja köpa spannmål till nästan vilket pris som helst, eftersom det är en basvara. Men ökade spannmåls- och matpriser slår också hårt mot stora grupper fattiga, som inte alls klarar en prisökning.

För två år sedan inträffade en global matkris då priserna på bland annat spannmål steg till rekordnivåer. Men trots den senaste tidens prisökningar tror inte Hans Andersson att vi har en ny matkris för dörren.

– Nej, jag bedömer inte att den eventuella krisen skulle kunna vara lika omfattande. En av förklaringarna är att lagersituationen är väsentligt annorlunda i dag, och dessutom har producenterna i de större produktionsområderna vant sig vid en situation där kraftiga prisförändringar kan inträffa, säger han.

Oskar Schönning

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista