Skatteexpert underkänner höjning av inkomstskatt

En av landets främsta experter på skattesystemet kritiserar förslaget om att inkomstskatterna för varannan heltidsarbetande över 20 år ska höjas. Höjningen ska i sin tur betala en halvering av förmögenhetsskatten.

– Enligt min mening bör det vara en ambition att man i möjligaste mån försöker hålla nere skatten på arbetsinkomster och det talar då emot den finansiering på det sättet som föreslagits, säger Jonas Agell, som är en av landets främsta experter på skattesystemet.

Höjda inkomstskatter, höjd skatt på pensionssparande eller höjd bolagsskatt, det är de tre olika förslag som cirkulerat när det gäller hur sänkt eller avskaffad förmögenhetsskatt ska betalas. Högre skatt på arbete skulle enlig Jonas Agell leda till att människor arbetar mindre så att det i slutänden kanske inte blir så mycket mer i statskassan.

Jonas Agell vänder sig emot idén att en skattesänkning måste betalas fullt ut med andra skattehöjningar. Lägre förmögenhetsskatt kan till viss del betala sig självt, menar han.

– Det kan handla om att man får mera investeringar, det kan handla om att fler människor kommer i arbete så att vi får större skatteintäkter från skatt på arbetsinkomst. Exakt hur stora de här effekterna kan bli vet vi inte, man ska inte överskatta möjligheterna av dynamiska effekter, men att vi får vissa positiva effekter tror jag man kan säga med stor säkerhet.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista