Nya storfängelser till Malmö och Kalmar

Det blir troligen Kalmar och Malmö som får de två nya storfängelserna i Sydsverige. Kriminalvårdstyrelsen vill ersätta fem av dagens äldre anstalter med två nya. För hårt drabbade Kalmar innebär det nya jobb.

– Vi tycker att det är oerhört positivt i den här delen av sydöstra Småland att vi kan få någon form av nyetablering till Kalmar. Att det blev ett fängelse tycker vi bara är positivt. Vi har ju ett gammalt fängelse sedan tidigare i Kalmar. Vi tycker vi har en bra kompetens, det ska bli roligt, säger Jan Olof Wernersson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Små anstalter
Det är fängelserna i Västervik, Kalmar, Karlskrona Kristianstad och Malmö som ska bort. Relativt små anstalter som är gamla och slitna.

Tidigare har kriminalvårdsstyrelsen planerat för en enda anstalt med 400 platser, men efter protester från bland annat Kalmar län, så har nu ett nytt förslag gått ut på remiss med två anstalter i Malmö och Kalmar med 200 platser vardera.

Drabbats hårt
Kalmar län har drabbats hårt de senaste månaderna med flera storvarsel, skulle man nu dessutom ha förlorat både fängelserna i Västervik och Kalmar hade det varit ännu ett hårt slag.

Men det nya förslaget innebär istället nya jobb till länet, och även om det inte handlar om mer än något 100-tal, så ser Jan Olof Wernersson det ändå som ett viktigt bidrag.

– Alla arbetstillfällen som kan komma till en region är positiva. Vår region, Kalmar-Nybro, har drabbats hårt den senaste tiden. Varje arbetstillfälle vi kan få är oerhört positivt för regionen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista