Dyrt försvar.

Politikers okunnighet fördyrar försvaret

En av de största utgiftsposterna för investeringar i den svenska stadsbudgeten är de runt tjugo miljarder som varje år läggs på att utrusta det svenska försvaret. Riksrevisionen har granskat inköpen från den svenska försvarsindustrin och kommit fram till mycket pengar försvinner på vägen eftersom politikerna inte är tillräckligt insatta i alla detaljer.

– Det är en väldigt svår och komplicerad process och den har pågått väldigt länge. Den är oerhört svårgenomtränglig, men den skulle behöva vara mer genomskådlig, åtminstone så genomskådlig så att de som ska fatta beslut ordentlig inser vad de ska fatta beslut om.

Det här citatet från det som riksrevisor Lennart Grufberg sa under presskonferensen säger väl egentligen allt om vad han anser om huruvida politikerna har kontroll över pengarna som går till försvarets utrustning.

Vad det handlar om är att industrin och försvaret har byggt upp ett samarbete kring det som på fackspråk kallas för materiel, alltså all utrustning.

Stabil säkerhetspolitik
Det har under många år setts som ett tecken på stabil säkerhetspolitik att Sverige har en egen försvarsindustri och att Sverige har säkra vapenleveranser i händelse av krig.

Men allt det här är överspelat. Hotet om en invasion av Sverige är helt avskaffat och Sveriges säkerhetspolitik ser helt annorlunda ut.

Men fortfarande ligger flera stora materielprojekt från det kalla kriget kvar och tar två tredjedelar av de tjugo miljarder årligen som den svenska staten lägger på försvarsutrustning.

Försvårar omroganisationen av försvaret
Mest känt är Jasprojektet där Saab i dag levererar flygplan som vi redan vet att de inte behövs inom det svenska försvaret, men staten måste betala för kontraktet ligger fast.

Riksrevisionens slutsats är att det här stora materielprojektet försvårar och försenar hela omorganisationen av försvaret och är ett allvarligt hinder när ÖB nu måste spara pengar.

Kontrakten är skrivna och därför måste försvaret spara på den egentliga verksamheten, alltså utbildning och övningar. Samtidigt som miljarder betalas ut för utrustning som hamnar i förråd och aldrig används.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".