Protester mot terroristjakten.

Regeringen i Pakistan ökar terroristjakten

I Pakistan säger nu regeringen att man tänker trappa upp jakten på medlemmar av terrorgruppen al-Qaida. Detta trots en uppmaning från rörelsens andreman om att pakistanierna bör störta sin regim.

En pakistansk talesman sa att man håller på att kolla om det verkligen är al-Qaidas andreman Ayman al Zawahri, som på ett band uppmanar pakistanierna att störta landets regering, ledd av general Pervez Musharraf.

Talesmannen avfärdade uppmaningen som ”absurd”.

Hundratals dödade
På bandet, som sänts av tv-kanalen al-Jazira, säger vad som verkar vara Zawahri, att Musharraf är en ”förrädare” mot islam eftersom han hjälper USA i jakten på al-Qaida och andra extremister.

Zawahri uppmanar pakistanska soldater att vägra lyda order och försöka störta Musharraf.

Runt 100 människor har dödats i pakistanska arméns pågående operation.

Uppmuntrade av USA
Operationen är uppmuntrad av USA, för att försöka hitta anhängare till al-Qaida nära gränsen till Afghanistan. Armén säger att man fångat omkring 160 extremister och dödat ett 50-tal. Men också minst ett 20-tal civila människor i området uppges ha dödats.

Det är ett område som bebos av religiöst konservativa stammar, som i alla tider varit vana vid att följa sina egna lagar.

Det finns misstankar om att stammarna där skyddar anhängare till al-Qaida. Nu säger Pakistan att man tänker skicka in ännu fler soldater i området.

Kritiken växer
Flera pakistanska oppositionspartier håller på fredagen en protestmarsch mot arméns offensiv mot extremister.

Även om många genomsnittliga pakistanier är emot al-Qaida och andra religiösa extremister, växer kritiken mot att Pakistan satt in soldater mot muslimer.

Det är ett folkligt missnöje i Pakistan som al-Qaida av allt att döma nu försöker utnyttja.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".