Fel att sänka räntan, tycker professor

I nästa vecka väntas riksbanken sänka räntan till rekordlåga 2 procent. Helt fel, tycker Johan Lybeck som är professor i nationalekonomi och VD för Finanskonsult. Räntan borde istället höjas, tycker han.

Riksbankens uppgift är att hålla prisökningarna på två procent per år. Men det handlar bara om konsumentpriser - inte huspriser. Och just nu stiger konsumentpriserna inte alls tvärtom faller det något. Och när inflationen inte är något hot så ska riksbanken enligt reglerna sänka räntan för att få fart på ekonomin. Men lägre ränta leder till stigande huspriser som kan skapa stora problem den dag räntan stiger igen och folk får svårt att betala sina lån. Men det här är ingen stor risk tycker Hans Lindberg, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

Låga räntor förväntas sätta fart på ekonomin, och med mer fart i ekonomin ska också jobben komma. Men det är inte så säkert att det blir så, tror Johan Lybeck.

Martin Ahlquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".