Ekonomiprofessor vill höja räntan

I nästa vecka väntas riksbanken sänka räntan till rekordlåga 2 procent. Helt fel tycker Johan Lybeck professor i nationalekonomi och VD för Finanskonsult. Räntan borde istället höjas tycker han.

– Om vi ser vad en låg ränta i Sverige och vad en ännu lägre ränta skulle skapa är det inte mera tillväxt eftersom vi redan har den tillväxten vi kan ha på omkring 2 procent. Det som händer är om Riksbanken sänker räntan är att det blir ännu billigare att låna, folk kommer att låna ännu mera pengar, men det byggs ju inga fler villor och lägenheter för det, allt det som händer är att man ytterligare pressar upp priserna på de befintliga bostadsrätterna och villorna, säger Johan Lybeck.

Riksbankens uppgift är att hålla prisökningarna på två procent per år. Men det handlar bara om konsumentpriser, inte huspriser. Just nu stiger konsumentpriserna inte alls, tvärtom faller det något.

Betala huslånen
När inflationen inte är något hot så ska Riksbanken enligt reglerna sänka räntan för att få fart på ekonomin. Men lägre ränta leder till stigande huspriser som kan skapa stora problem den dag räntan stiger igen och folk får svårt att betala sina lån. Men det här är ingen stor risk tycker Hans Lindberg, prognoschef på Konjunkturinstitutet.

– Jag tycker inte det, ekonomin behöver snarare en sänkt ränta för att få fart på konjunkturen och få inflationen i linje med målet. Sedan har vi naturligtvis hushållens upplåning, men tittar man på hushållens ränteutgifter som andel av deras inkomster är de fortfarande ganska små.

Långa räntor
Låga räntor förväntas sätta fart på ekonomin, och med mer fart i ekonomin ska också jobben komma. Men det är inte så säkert tror Johan Lybeck.

– Det är en möjlig kanal, men å andra sidan leder ju låga räntor till att det väldigt billigt att långa pengar även för företagen. Det kan ju göra att det blir mera intresserade av att investera i en ny anläggning eller ny maskin snarare än att anställa fler människor.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista