Handeln går bra trots högre arbetslöshet

Det var bra fart i detaljhandeln i februari, trots farhågorna vid årsskiftet att höjda kommunalskatter och stigande arbetslöshet skulle dämpa den privata konsumtionen.

Detaljhandeln ökade med 5,8 procent i februari, säger Carl Eckerdahl som på fredagen presenterade de senaste siffrorna och han anser att de är överraskande höga.

– Det ligger inte riktigt i linje med den prognos som vi la tidigare och det kan bero på de låga räntenivåerna. Om vi får ytterligare sänkt styrränta i april så förs det över pengar från boräntor till privat konsumtion, säger han.

Efter en trevande inledning på året efter frosserierna i december, så tog det rejäl fart i februari och det tycks inte vara något fel på lusten att konsumera, trots höjda kommunalskatter och stigande arbetslöshet.

Den låga räntan omfördelar hushållens utgifter från bolån till konsumtion.

– Det märkliga är att det är de branscher med ganska dyra produkter som ökar allra kraftigast, med tvåsiffriga tal. Där finns möbler, elektronik, järn- och bygghandel. Finansieringen består till en del av lån, säger han.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista