Regeringen låter Arosenius sitta kvar

Regeringen beslutade på torsdagen att länspolismästaren i Norrbotten Karl Bertil Arosenius får sitta kvar trots den kritik som internt riktats mot hans ledarstil. Men förordnandet är bara på ett år mot normalt tre.

– Det är fortfarande blandade känslor. Klart att det hade varit roligare att få ett fullt förtroende för det här kan jag inte uppfatta som ett fullt förtroende.

Vad är det här för typ av förtroende då?

– Det är väl en kompromiss där man kan se både möjligheter och problem. Nu ska det gå ett år och sen ska man se vad det är som väger över, problemen eller möjligheterna och mycket ligger bollen hos mig.

Karl Bertil Arosenius ledarstil har beskrivits som dominant och en enlig polisstyrelse i Norrbotten ville inte förlänga hans förordnande när dom fick frågan från rikspolisstyrelsen tidigare i år.

Men rikspolisstyrelsen föreslog ändå för regeringen att Arosenius skulle få sitta på tre år, som normalt. Men på torsdagen beslutade regeringen att det blir på ett år och om han inte ändrar sig byts han ut.

Beslutssamverkan är ett viktigt ord i avtal mellan arbetsgivare och fack, men både Arosenius och hans företrädare har haft en hierarkisk tradition säger Roger Granberg som är ordförande i polisstyrelsen i Norrbotten. Men nu tror han ändå på en förändring.

– Jag tror att eftersom alla har samma ambition, styrelse, regering, rikspolisstyrelse och Carl-Bertil Arosenius, att man ska få en förändring till stånd. Då vore det väl ändå tusan om vi inte skulle lyckas.

Agneta Johansson
agneta.johansson@sr.se

Turi Wennberg, SR Norrbotten
turi.wennberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".