Polisman i kokainhärva häktad

Uppdaterad 2004-03-27 16:49
Den polisman som är misstänkt för inblandning i en omfattande kokainhärva i Sörmland häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Häktningsförhandlingen på fredagsförmiddagen hölls av säkerhetsskäl i polishuset i Eskilstuna bakom stängda dörrar.

Efter nära fyra timmars förhandling häktades polismannen misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Åklagaren är mycket förtegen om gärningsmannens roll i brottet.

– Han är av tingsrätten i Eskilstuna här idag häktad så som på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Det är tingsrättens beslut, säger chefsåklagare Monica Mimer.

Vilken roll har han haft?

– Han är häktad som gärningsman och inte som medhjälpare, säger Monica Mimer men hon förnekade att polismannen misstänks ha agerat som kurir.

Kokain från Holland
Kokainhärvan, där kriminalkommissarien figurerar, började nystas upp i januari. Då gjorde polisen i Sörmland ett rekordstort beslag av kokain från Holland.

Polisen grep en man på ett tåg från Malmö till Stockholm med åtta hekto kokain värt omkring 2,5 miljoner i missbrukarledet. Senare greps tre andra män som man tror skulle köpa narkotikan.

Det var i samband med den utredningen som namnet på polismannen ifrån Stockholms dök upp.

En misstänkt på fri fot
Förutom polismannen är fem andra personer misstänkta för inblandning i knarkaffärerna.

Fyra av dem sitter i häkte misstänkta för grova narkotikabrott men polisen letar fortfarande efter en femte person, en holländare som är misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Kan ha använt titeln
Polismannen som häktades på fredagen är kriminalkomissarie i kriminalunderrättelsetjänsten i Stockholm och är arbetar därmed inom vad poliser själva kallar en vital funktion inom polisen.

Men om han misstänks ha missbrukat den positionen är inte känt.

Exakt hur åklagaren tror att polismannen är inblandad i kokainaffärerna vill hon inte berätta men hon hade grovt tjänstefel som alternativ brottsrubricering vilket tyder på att han kan ha utnyttjat sin ställning som polis.

Tingsrätten beslutade också om yppandeförbud men polismannen själv nekar till brott och enligt hans advokat Per Liljekvist tänker han överklaga häktningen.

– Han beklagar djupt att han blev häktad, säger advokaten som inte sa sig kunna kommentera saken vidare på grund av yppandeförbudet.

Fredrik Blomberg, SR Sörmland
fredrik.blomberg@sr.se

Petter Malmhester
petter.malmhester@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".