Sverige deltar i krigsövning med Pentagon

Sverige ska i september delta i en USA-ledd storövning i försvar mot it-angrepp. Då testas strategierna mot en massiv attack från hackare och fientligt inställda stater.

Försvarets radioanstalt, FRA, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att vara en liten kugge i denna USA:s hittills största övning i försvar mot nätattacker, som leds av det amerikanska säkerhetsdepartementet DHS och som fått namnet "Cyber Storm 3".

I kärnan finns också underrättelseorganet CIA och försvarshögkvarteret Pentagon. Sammanlagt deltar över 200 myndigheter och företag.

Jan Donner, som är chef för informationssäkerhet på FRA, anser att hotet är reellt.

– Vi ser hur flera stater och organisationer bygger upp sin kapacitet för att kunna slå mot andra länder. Man vill verka utan att synas, säger han till Svenska Dagbladet.

DHS avslöjar inte vilka andra länder som ska delta i övningen, men medlemmar i "International Watch & Warning Network" är inbjudna.

Förutom Sverige ingår även bland andra Finland och Norge. Däremot saknas två av tre stater som satsat mest på internetkrig: Kina och Ryssland.

Det tredje landet, USA, genomförde bland annat cyberangrepp under invasionen av Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista