Svensk lag inte säkert skydd för Wikileaks

Det svenska meddelarskyddet har fått sajten Wikileaks att dirigera sin trafik via servrar i Sverige. Men meddelarskyddet gäller enbart sajter som har ett utgivningsbevis, och det har inte Wikileaks.

Enbart det faktum att servern är fysiskt placerad i Sverige är inte tillräckligt för att Wikileaks säkert ska omfattas av det svenska skyddet, skriver Sydsvenskan.

– Det är enligt min mening alltför enkelt att hävda att Wikileaks källor skulle vara skyddade under alla förhållanden här i Sverige, säger Håkan Rustand, byråchef och justitiekansler Anna Skarheds ställföreträdare, till tidningen.

Anders R Olsson är författare och journalist och expert på yttrandefrihetsfrågor. Han tycker det är konstigt att Wikileaks inte verkar ha klart för sig vad som gäller. Han påpekar också att förbudet att efterforska källor inte är absolut, inte ens om mediet är grundlagsskyddat.

– Handlar det om kvalificerat hemliga uppgifter som verkligen är av stor betydelse för försvaret så ska polis och åklagare försöka hitta läckan och väcka åtal, säger han till Sydsvenskan.

Meddelarskyddet är inskrivet i den svenska grundlagen. Det innebär att varken enskilda personer eller myndigheter får efterforska journalisters källor.

Det är också straffbart att röja en källas identitet om den vill förbli anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista