Trollhättan vann högskolekampen

Sverige har fått en ny stor högskoleort med 10 000 studenter. Samtidigt försvann det två högskoleorter. Det handlar om Högskolan/Trollhättan Uddevalla där Trollhättan vann kampen över grannkommunerna Uddevalla och Vänersborg.

– Styrelsen för högskolan i Trollhättan/Uddevalla, HTU, har vid sitt sammanträde idag beslutat att högskolans samlade campus ska ligga i Trollhättan, kungjorde Ingemar Lind, ordförande i högskolans styrelse.

Trollhättan blir alltså huvudorten för högskolan som idag finns i tre kommuner, förutom Trollhättan också Vänersborg och Uddevalla.

Högskolan med vårdutbildningar, men också utbildningar inom teknik och ekonomi är en viktig symbol för alla tre kommunerna sen högskolan startade 1990.

Allt samlat på en ort
Idag finns det 10 000 studenter och sammanlagt 500 anställda vid högskolan som faktiskt heter Högskolan Trollhättan/Uddevalla, som en namnkompromiss.

För ett drygt år sen beslutades att det mesta av verksamheten skulle samlas till en plats, och efter det har varit en stor kamp mellan dom tre kommunerna.

Besvikelse i Vänersborg och Uddevalla
I Vänersborg är det socialdemokratiska kommunalrådet Lars-Göran Ljunggren besviken.

– Det känns ju så här inledningsvis som en stor besvikelse.

– Det är klart att jag är besviken, men det är bara att gratulera Trollhättan, säger vänsterpartistiska kommunalrådet Evy Gahnström i Uddevalla.

Men i Trollhättan med det socialdemokratiska kommunalrådet Gert-Inge Andersson, är det ingen besvikelse, och han manar nu till samarbete mellan dom forna rivalerna.

– Visst är vi glada, men på samma gång är det ett stort ansvar. Jag tycker att det känns viktigt att vi tar vara på den möjligheten det här kan ge och att vi samlar oss runt det här.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".