Stockholm och Norrland vinnare i nytt skatteutjämningssystem

Stockholmsregionen, Norrland och vissa glesbygdskommuner får mer pengar i skatteutjämningen mellan kommunerna. Det har socialdemokratiska partiets styrelse enats om på fredagen. Enligt biträdande finansminister Lars Erik Lövdén ger det en miljard mer till Stockholmsregionen än det utredningsförslag som kom i höstas.

– Vi ville från socialdemokraternas sida förbättra situationen i Stockholmsregionen och göra en del förändringar som också ger ett bättre utfall i norra Sverige och ett antal glesbygdskommuner. Genom de åtgärderna, som jag tycker är sakligt motiverade, har vi nu ett i stort sett en enig socialdemokrati parti bakom vår linje.

Oenighet inom socialdemokratin
Socialdemokraterna har varit djupt oeniga om skatteutjämningen. Sedan landshövding Lorentz Anderssons utredning om den kommunala skatteutjämningen kom i höstas har bland annat socialdemokraterna i Norrbotten och i Stockholms län krävt förbättringar.

Enligt förslaget får Stockholmsregionen får en miljard mer än det tidigare förslaget, bland annat ger staten full teckning för Stockholms merkostnader för kollektivtrafik. Norra Sverige och en del glesbygdskommuner tillförs en halv miljard kronor för att mildra minskningen av stöd. Regeringen förhandlar just nu om frågan med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Oppositionen dömer ut förslaget
I Stockholm har folkpartiet redan dömt ut förslaget. Det är en bluff säger folkpartisten Jan Björklund. Moderaten Kristina Axén Olin beklagar att regeringen tyvärr är fortsatt Stockholmsfientlig.

Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholm Annika Billström vill också ha kompensation för det höga löneläget i Stockholm. Detta ska utredas, men i övrigt välkomnar Billström det socialdemokratiska förslaget.

– Det är acceptabelt och bra på den delen att Stockholms län nu kompenseras med en miljard kronor. Men det jag är bekymrad över är att vi inte har fått igenom en lönekostnadsfaktor i systemet. Det tycker jag är en brist och där är jag inte nöjd.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".