Länder putsar på sina rykten i London

London är inte bara världens finanscentrum utan också centrum för nationer som vill förbättra sina skamfilade rykten. Det är en PR-industri som omsätter miljoner.

Välkommen till London, världens huvudstad för ryktestvätt. Här har länder som Saudiarabien, Kazakstan, Rwanda och Sri Lanka, som alla är kända för olika former av brott mot mänskliga rättigheter, vänt vänt sig till PR-firmor här för att få hjälp med att putsa fasaderna.

Ryktestvätt har blivit en miljonindustri, avslöjar tidningen The Guardian. Enskilda politiker från Ryssland och Kina har också tagit hjälp av brittiska PR-firmor.

Länder kända för tortyr, korruption och brott mot yttrandefriheten betalar bra för de brittiska konsulternas råd. Ett enda kontrakt kan vara värt så mycket som 20 miljoner kronor. Hela PR-industrin i London omsätter totalt över åttio miljarder kronor om året.

Hur kan det då låta? Sri Lanka som precis genomlidit ett över 20 år långt och blodigt inbördeskrig med övergrepp mot civilbefolkningen framställs med hjälp av en brittisk PR-firma så här:

"Vi vill på ett positivt sätt samarbeta med alla som vill hjälpa oss att uppnå vår dröm om ett enat och blomstrande land och att Sri Lanka får sin rättmätiga plats i världen som en av världens vackraste öar."

Det finns inget förbjudet i detta men det kan vara ett brott mot branschorganisationen PRCA:s etiska regler. Problemet är att alla PR-firmor inte är anslutna till branschorganisationen och att ryktestvätt är en växande och lukrativ bransch.

Jens Ericson, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista