EU:s nykomlingar protesterar mot övergångsregler

På EU-toppmötets avslutande dag kom den heta svenska inrikespolitiska frågan om övergångsregler med i diskussionen. Flera nya medlemsstater markerade mot att gamla EU-länder inte vill ge nya EU-medborgare fritt tillträde till EU:s arbetsmarknad.

EU-toppmötets egentliga huvudämne har varit att diskutera Lissabonprocessen som går ut på att EU år 2010 ska vara världens mest konkurrenskraftiga ekonomi. I det sammanhanget markerade flera blivande EU-länder att detta inte går ihop med att införa hinder för dem som fritt vill kunna jobba inom hela EU.

Statsminister Göran Persson sa också att han tagit upp frågan på toppmötet. Han vill ha en förändring av möjligheten att trots begränsad arbetstid ändå kunna få del av ett lands sociala förmåner.

– Jag har bett kommissionen göra en sammanställning av hela området för att belysa frågan i dess hela komplexitet och vidd.

Men det Göran Persson säger finns inte med i EU-toppmötets slutsatser och betyder alltså ingenting för det som händer just nu. Göran Persson står också fast vid den linje han just nu driver.

– Vi ska komma ihåg en sak att vi har bestämt oss för att rörligheten ska vara där och vi har bestämt oss för att öppna upp våra arbetsmarknader.

Hur lång tid tar det att genomföra den här förändringen som du vill ha?

– Ge oss två års övergångstid så tror jag att vi hantera väldigt mycket av de här bekymren. Skulle vi behöva mer tid måste vi tillbaka till riksdagen, säger Göran Persson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".