Migrationsministern vill styra boende

Migrationsminister Barbro Holmberg vill avskaffa rätten för asylsökande att bosätta sig var de vill. Hon menade i en riksdagsdebatt på fredagen att boendet måste kunna styras, annars blir det stora problem. Barbro Holmberg sa också att det bidrag som betalas idag för så kallat eget boende ska avskaffas.

– Bostadsersättningen ska avskaffas så snart som möjligt. Den är tänkt att stimulera människor ut i eget boende och det menar jag att vi ska avskaffa. Sedan får vi titta på olika möjligheter att styra boende lite mer under asyltiden.

Vad som är att styra boende för de asylsökande lite mer, kan migrationsminister Barbro Holmberg inte svara på idag.

Ett boende hela asyltiden
Runt 30 000 människor om året söker asyl i Sverige och flera stora städer har larmat att de inte mäktar med att ta emot dem på ett bra sätt.

Barbro Holmberg vill att de asylsökande ska anvisas ett ställe att bo på medan de väntar på besked och att de ska stanna där under hela väntetiden.

– Jag tror att det vore en fördel, både för de asylsökande och för handläggningen av deras ärende.

Ingen kränkning
Migrationsministern tycker inte att det innebär någon integritetskränkning för den asylsökande att inte få bo var han eller hon själv vill.

– Det här handlar om människor som kommer hit och söker asyl, som ännu inte fått ett besked om de ska stanna i landet eller inte. Jag tror att det är en fördel för dem att man anvisar ett boende och att de får ett besked inom en snar framtid.

Det finns en del utredningar som visar att det inte fungerar särskilt väl att placera folk på ställen där de inte själva vill bo, vad drar du för slutsatser av det?

– Men det finns också en del utredningar som visar att det här systemet med eget boende har lett till en oerhörd massa problem. Sociala missförhållanden, trångboddhet och att människor har utnyttjats i ett ekonomiskt vinstsyfte, men framför allt att barnen kan fara väldigt illa.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".