Sveaskog fortsätter avverka skyddsvärd skog

Miljöministern utgår ifrån att det statliga skogsbolagen inte avverkar skogar som är värdefulla för naturvården. Men på fredagsmorgonen sa Sveaskogs vd i Ekot att man inte kommer att stoppa avverkningar i de statliga skogar som Naturvårdsverket i en rapport har pekat ut som skyddsvärda och som man fått tillstånd att avverka.

Något tillfällig avverkningsstopp vill inte heller regeringen utfärda innan man har bestämt var man ska inrätta skogliga naturreservat.

– Vi är idag duktigare på miljömålet än vad vi är på produktionsmålet. Det bekymrar mig för har man fått tillstånd att avverka så måste man få chansen att avverka, säger infrastrukturminister Ulrika Messing med ansvar för skogsfrågor.

Det finns skillnader i hur ansvariga ministrar ser på skogsskyddet. Ulrika Messing betonar produktionsmålet och menar att det inte uppfylls i nuvarande skogsbruk.

Ministern hoppas på samrådet
För att uppfylla miljömålet sätter miljöminister Lena Sommestad stort hopp till den samrådsgrupp som ska bildas med Naturvårdsverket, länsstyrelserna och de statliga skogsbolagen. Men det går inte att stoppa avverkningar i skyddsvärd skog.

– Formellt finns det inget hinder mot avverkning. Jag är övertygad om att det här samarbetet kommer att leda fram till att vi undviker avverkning som annars hade kommit till stånd, säger miljöminister Lena Sommestad.

Oklart om Sveaskog slutar avverka
Den största statliga skogsägaren Sveaskog är knappast villig att avstå från avverkningar som anser sig behöva för sitt virkesbehov.

– Något generellt avverkningsstopp blir det inte, säger Sveaskogs vd Lars Sköld.

– Nu har man fått en ny information och jag är övertygad om att det också har betydelse för Sveaskog, säger Lena Sommestad.

Konflikterna kan fortsätta
Tidigare i vinter har det varit strid om skogsavverkningar i norra Sverige. Redan nu vet man att Naturvårdsverket och skogsbolagen är oense om hur mycket som ska skyddas. De är eniga bara om hälften av den areal som Naturvårdsverket har pekat ut som skyddsvärd.

Man kan förutse att de blir fortsatta konflikter om skyddet av skogsmark i landet.

– Vi tycker att vi ska låta parterna på den regionala nivån arbeta vidare och undvika de konflikter vi har haft omkring avverkning. Jag som miljöminister tycker att de är viktigt att betona miljöaspekterna av det här, säger Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".