Kina följer noga utvecklingen i Taiwan

I Taiwans huvudstad Taipei försökte demonstranter på fredagen storma valhögkvarteret samtidigt som president Chen Shui-bian förklarades som segrare i det jämna presidentvalet i lördags. Kommunistledarna i Peking, som betraktar Taiwan som en del av Kina, säger att de inte stillatigande kommer att stå vid sidan av om den politiska oron ökar i Taiwan.

Om efterspelet till presidentvalet inte går att kontrollera, om det leder till oroligheter, om liv och egendom hamnar i farozonen och stabiliteten i Taiwansundet äventyras kommer inte regimen i Peking att vara overksam.

Skarpt formulerat uttalande
Det var innebörden i ett skarpt formulerat uttalande i de statligt kontrollerade kinesiska medierna på fredagen. De barska orden kom sedan president Chen Shui-bian från det liberala Demokratiska framstegspartiet officiellt förklarats som segrare i lördagens presidentval i Taiwan.

Chen vann valet med 30 000 rösters övervikt, bara 0,2 procent mera än motståndaren Lien Chan från den konservativa Kuomintangrörelsen.

Under hela veckan som gått sedan valdagen har motståndarlägret protesterat och krävt omräkning av rösterna. Segraren Chen Shui-bian har i princip gått med på omräkning, men de politiska partierna är oeniga om hur omräkningen ska gå till.

Stormade valhögkvarteret
På fredagen stormade uppretade anhängare till förloraren Lien Chan valhögkvarteret strax innan det officiella valresultatet skulle kungöras.

Chen Shui-bian som avverkat en fyraårsperiod som Taiwans president anses i Peking som mera konfrontationsinriktad än det förlorande Kuomintangpartiets kandidat.

I morgon, lördag, tänker Kuomintang genomföra en demonstration med troligtvis hundratusentals deltagare.

Segrarlägret har anklagats för valfusk och demonstranterna från motståndarpartiet kräver snabb omräkning av rösterna.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".