Kerry lovar tio miljoner nya jobb

I USA ska på fredagskvällen det demokratiska partiets blivande presidentkandidat senator John Kerry presentera sitt alternativ till president Bushs ekonomiska politik. Han håller talet i bilstaden Detroit i Michigan, en delstat som är hårt drabbad av arbetslöshet.

I det republikanska partiets tv-reklam är huvudargumentet mot demokraten John Kerry att han kommer att höja skatterna om han blir USA:s nye president.

På fredagskvällen slår John Kerry tillbaka och lovar tio miljoner nya jobb och sänkningar av de relativt höga företagsskatterna i USA.

Han vill också ta bort skattefördelarna med att flytta tillverkning till låglöneländer som Mexiko och Kina.

Amerikanska företag som expanderar i ulandet har hittills gynnats men när skatteregler och frihandelsavtal används för att systematiskt flytta amerikanska arbetsplatser till låglöneländer då måste vi ändra reglerna säger en av John Kerrys ekonomiska rådgivare till Ekot.

I Michigan kallas lagförslaget redan ”lex Electrolux” eftersom den svenska koncernen nyligen beslutade att lägga ner en av världens största kylskåpsfabriker och flytta tillverkningen till Mexiko.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".