Efter nästan 52 år på Östersjöns botten. Foto: Krister Halvars/PRB

Nya fynd i DC 3:an kan identifiera besättningsman

Polisen har hittat delar av mänskliga skelett i DC 3:an som bärgades ur Östersjön för en vecka sedan. De nya fynden gör att snart kan ytterligare en person ur besättningen identifieras.

– Vi har hittat kroppsdelar, framförallt delar av mänskliga skelett. Sedan har vi hittat en del privata tillhörigheter, typ plånböcker och ett par portföljer, vi har hittat flytvästar och delar av fallskärmar, berättar Lars Nylén ordförande i rikskriminalpolisens ID-kommission.

Syrefattig omgivning
Trots att kvarlevorna och utrustningen legat på havsbotten under nästan 52 år så har den kalla syrefattiga omgivningen på 125 meters djup gjort att framför allt skelettdelar har bevarats ganska väl.

Enligt Lars Nylén tror polisen att det snart ska gå att identifiera ytterligare en person ur besättningen efter piloten Alvar Älmeberg vars kropp redan kunde bärgas och identifieras i höstas.

Envisa rykten
Därmed saknas fortfarande sex av de åtta besättningsmännen, men Lars Nylén säger att det inte går att dra några slutsatser ännu i fall några ur besättningen kanske aldrig följde med ner i djupet utan plockades upp av sovjetisk militär, som envisa rykten gjort gällande under många år.

– Vi har ingen anledning att spekulera i det avseendet. Nu genomför vi den här utredningen och vi har kunnat identifiera en person och vi är helt säkra på att vi bör kunna identifiera ytterligare en person och sen fortsätter vi med det här arbetet, säger Lars Nylén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".