Illegal utsättning hotar kräftor

Kräftorna i Norrland och de nordvästra delarna av Svealand riskerar att utrotas på grund av ökad olaglig utsättning av signalkräfta.

Genom att studera kräftpestens utbredning har forskare kunnat se att den illegala utsättningen av signalkräfta ökar.

Lennart Edsman är kräftforskare på Fiskeriverket.

– Vi har det högsta antal kräftpestförklarade vatten i Sverige förra året. Över 400 i Sverige och i alla fall utom ett kan vi koppla det till illegal utsättning av signalkräfta. När man tittar om det finns några kräftor kvar att fiska så hittar man några signalkräftor som nån har druttat ut i en hink, säger han.

Det finns två dominerande kräftarter i Sverige. I Norrland och de nordvästra delarna av Svealand dominerar flodkräftan. I södra Sverige är det signalkräftan som är mest utbredd. Men kräftbeståndet i norra Sverige har minskat ända sedan 1970-talet och är i dag hotat.

Den viktigaste orsaken är kräftpest. Den breder ut sig allt mer, och det beror alltså på att den illegala utsättningen av signalkräfta ökar. Signalkräftan bär på kräftpest som slår ut flodkräftan.

De som sätter ut signalkräftan i vatten i Norrland och de nordvästra delarna av Svealand gör det för att de tror att kräftpopulationen ska växa sig större och att det ska gå att fiska mer på sikt.

– De tror att de ska få till ett fiske men det blir i princip tvärtom, säger Lennart Edsman. – Signalkräftorna klarar inte av klimatet när man kommer norrut och i inlandet av Svealand.

Statistik från Fiskeriverket visar att flodkräftan har minskat med uppåt 80 procent på 25 år. Fiskeriverket, Länsstyrelserna och enskilda fiskerättsägare arbetar efter ett åtgärdsprogram som går ut på att förbättra livsmiljön för den utrotningshotade flodkräftan och där man planterar ut flodkräftan i norrländska sjöar och vattendrag.

Det arbetet försvåras av den olagliga utsättningen. Enligt Lennart Edsman kan en enda liten spann med ett dussin signalkräftor orsaka mycket större skada än man kan tro.

– Problemet är att en enda liten hink med ett dussin signalkräftor kan ställa till med skador för upp till en miljon kronor i uteblivet fiske i framtiden.

Fiskevårdsmyndigheterna arbetar med informationskampanjer för att upplysa om skadeverkningarna har hittills inte gett önskat resultat.

Fortsätter den olagliga utsättningen i samma omfattning som hittills, så kan allt kräftfiske i norra Sverige på sikt försvinna.

– Fortsätter den här illegala utsättningen på det här sättet då har vi inga flodkräftor kvar om en 20 år, säger Lennart Edsman, kräftforskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium.

Henrik Olsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista