Foto: Bertil Ericson/PRB

Åtal i Systembolaghärvan först i höst

Åklagarens utredning av muthärvan inom Systembolaget drar ut ytterligare på tiden. Dröjsmålet beror på att utredarna nu börjat granska leverantörernas bokföring och att arbetet är tidsödande. Man söker nu i första hand efter dem som har mutat butikscheferna på Systembolaget.

Chefsåklagare Eva Nyhult säger att det har gjorts husrannsakningar hos flera leverantörer.

– Vi hämtar in bokförings- och redovisningsmaterial, går igenom det och gör en analys av vad det kan betyda, om det kan bekräfta våra brottsmisstankar och om vi kan få ytterligare misstankar om bestickningsåtgärder, säger Eva Nyhult.

Men ni har varit hos leverantörerna och hämtat bokföring där ni har misstankar?

– Ja, det har vi gjort.

Kan du säga någonting om hur omfattande det material som ni arbetar med är?

– Det är tillräckligt omfattande för att sysselsätta sju kriminalinspektörer vid Länskriminalen i Stockholm och en revisor från Ekobrottsmyndigheten, säger Eva Nyhult.

Tillslagen mot leverantörerna har gett utredningen nya uppslag. Det leder fram till nya åtgärder och fler förhör. Nya personer dyker upp och redan misstänkta måste förhöras igen.

Tidsödande arbete
Genomgången av bokföringen är tidsödande. Men bevisen som utredarna hittar i bokföring och annat material hos leverantörerna är helt avgörande för att kunna reda ut vad som hänt, säger Eva Nyhult.

– Ingen är intresserad av att berätta om det här. Det gör att man måste söka bevisning på annat håll och det är ju företrädesvis naturligen skriftlig bevisning.

Eva Nyhult vill inte säga hur många leverantörer som fått påhälsning, bara att det är flera. I dag är det en handfull personer knutna till leverantörer som är misstänkta för bestickning, men antalet väntas öka när bokföringarna är granskade.

100 butikschefer misstänks
På Systembolagssidan är det fortfarande omkring 100 butikschefer som är misstänkta för mutbrott. Det innebär ungefär en fjärdedel av alla monopolets butikschefer.

Företagsledningen vet inte vilka de är eftersom förundersökningen är hemlig. Om de åtalas så småningom blir deras identiteter offentliga. Då kommer de sannolikt att skiljas från sina jobb.

Åtalsbeslutet dröjer alltså och den utdragna rättsprocessen skapar problem för Systembolaget, säger presschefen Björn Rydberg.

– Det är klart att det är en svår situation att gå och vänta på det här. Vi vill veta vad som gäller och vilka som ska åtalas. Vi vill att detta ska klaras av, inte minst för de personer det är fråga om och också för deras medarbetare, säger Björn Rydberg.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".