Polens premiärminister avgår den 2 maj

Polens premiärminister Leszek Miller har meddelat att han avgår. Beslutet var inte oväntat sedan 24 parlamentariker beslutat bilda ett nytt socialdemokratiskt parti. Men oavsett det snöpliga slutet har den polske premiärministern skrivit in sig i historien, rapporterar Kjell Albin Abrahamson.

Precis som väntat avgår Leszek Miller, men först den 2 maj, dagen efter Polens medlemskap i EU. Den polske premiärministern vill därmed skriva in sig i historien som regeringschefen som lotsade Polen in i den Europeiska unionen.

Korruptionsskandaler
Kanske kommer historien att glömma att ingen av de många premiärministrarna i den tredje polska republiken, alltså efter kommunismens fall 1989, varit så impopulär som Leszek Miller. Hans vankelmodiga regeringsväg var kantad av korruptionsskandaler och fortsatt hög arbetslöshet.

På en presskonferens tillsammans med president Kwasniewski, som varit med om att underblåsa missnöjet mot Miller, sa den avgående premiärministern så här: Om min avgång gagnar Polen och Polens vänster är det mitt beslut att lämna posten som regeringschef.

Sitter till den 2 maj
Men den polske premiärministern, till yrket utbildad elektriker precis som Lech Walesa, vill alltså sitta kvar till den 2 maj.

Kruxet är att fem veckor är en lång tid för ett land i politisk kris och det är inte alls säkert att den polska politiken tillåter en sådan nådetid.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".