Sven-Harry Karlsson, byggmästare som ska bygga konsthall i Vasaparken. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Stockholm får nya privata konstmuseer

En konkurrent till självaste Moderna Museet håller på att växa fram på Hålludden i Värmdö utanför Stockholm. Även i Vasaparken byggs det för fullt.

Björn Jakobson, vd för företaget Babybjörn, står bakom projektet på Hålludden.

– Vi ser en enorm byggkran som sträcker sig 80 meter ut, och det räcker inte för att nå vissa delar av den blivande konsthallen. Det här är alltså en anläggning som är lika stor som Moderna museet, säger Björn Jakobsson.

Än så länge ser man mest en stor grop med grus och grävmaskiner som glänser i regnet. Men 2012, om två år ska Artipelag invigas med en konsthall, en stor konsert- och biolokal, restauranger och butiker.

– Man ska inte ana Baggensfjärden när man kommer med buss eller bil, förrän man kommer fram till själva konsthallen. Då ska de säga "Wow! Gud, vad vackert!".

Vad kostar det här byggprojektet?

– Det berättar jag inte! Det får förbli en hemlighet, säger Björn Jakobsson.

Det lär i all fall vara många hundra miljoner som Babybjörns grundare satsar på sin konsthall för samtida konst. Ett projekt i liknande storleksordning håller samtidigt på att ta form vid Vasaparken i Stockholm. Byggmästaren Sven-Harry Karlssons konstmuseum.

– Jag kan inte ta pengarna med mig ned i graven! Ingen annan kan det heller. De som är giriga kan inte det heller. De kan möjligen ge mer till sina barn men min son har fått så att han klarar sig. Ska han ha ett lyxliv får han jobba på! Det är precis det jag tycker att han ska.

Sven-Harry Karlssons museum byggs som en kopia av hans hem, en 1700-talsgård på Lidingö utanför Stockholm. Karlssons egna mattor och möbler ska dit, liksom hans konstsamling med verk av bland andra Edvard Munch, Anders Zorn och Ola Billgren. Favoriten är Carl Fredrik Hill.

– Det är roligt att visa upp ett svenskt hem från 1900-talet för det tror jag inte finns, säger Sven-Harry Karlsson.

Björn Jacobsson hoppas att Artipelag ska bli ett av de stora besöksmålen i Stockholm.

– Min fru tror inte att det kommer någon besökare och jag tror att det kommer flera hundra tusen varje år så vi kanske ska interpolera, säger han.

Sven-Harry Karlsson vill att besökarna i konsthallen ska påminnas om hans gärning som byggmästare.

– De ska tänka "vad har han byggt?" och så ska de gå och titta på det.

Kommer du att ha något kvar när du är klar?

– Jag skulle tänkt på det innan!, säger byggmästaren Sven-Harry Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista