ÖKAT INTRESSE FÖR OLJA OCH GAS

Omstridda provborrningar blir valfråga

Intresset för olja- och gasutvinning ökar i Sverige. Bara i Skåne har Shell provborrat efter gas på tre ställen vilket kommunerna inte kan sätta stopp för även om de velat. Men vid ett rödgrönt maktskifte kan minerallagen som reglerar olja och gasutvinning komma att förändras. Det visar en enkät som Ekot gjort.

Höga borrtorn, mätinstrument och annan avancerad utrustning - så har det sett ut på tre skånska åkrar i Sjöbo, Tomelilla och Hörby när Shell provborrat efter fossil naturgas.

Men protesterna har varit flera. Vid en ljudmanifestation i Hörby var målet att föra så mycket oväsen vid borrplatsen att det skulle höras ända upp till politikerna i Stockholm.

Det är en markant ökning av intresset för olja- och gasutvinning i Sverige. Ekots genomgång visar att från att bara ha funnits ett par tillstånd för provborrningar så har det under de senaste tre åren utfärdats undersökningstillstånd för 23 nya landområden efter förfrågningar av olika gas- och oljebolag.

Men Ekots enkät till samtliga riksdagspartier visar att om det blir en rödgrön valseger i september så kan minerallagen, som reglerar olja och gasutvinning, komma att förändras för att stoppa storskalig utvinning av olja och gas i Sverige. Thomas Eneroth är näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Det är att vi inte ser att vi ska ha storskalig utvinning av naturgas för det går inte att förena med de klimatambitioner vi har. Och det innebär att vi bland annat är beredda att göra översynen av minerallagen eftersom vi ändå ska göra det i samband med begränsningen av uranbrytningsmöjligheten.

Moderaten Margith Svensson är kommunalråd i Tomelilla, och hon tycker illa om provborrningarna som genomförts i kommunen. Hon anser att eventuell gasutvinning inte rimmar med Sveriges ambitioner att minska utsläppen. Hon är också rädd för lokala miljöproblem.

– Den typ av provborrning som Shell gjorde var ju mycket unik kan man säga. Både som teknik och att den gick igenom mycket känsliga skifferlager med radon och annat som om det skulle misslyckas kunde komma ut i grundvattnet.

Men vad kommunerna anser om olja- och gasutvinning spelar ingen roll. För kommunerna står i slutänden maktlösa under länsstyrelse, myndigheter och regering.

Vid vindkraftsetablering eller uranbrytning kan kommunerna sätta stopp, men när det gäller olja och gas tas besluten nationellt enligt minerallagen.

Men det vill Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet ändra på visar Ekots enkät. De vill ändra i minerallagen för att ge större inflytande för kommunerna även i frågan om olja och gasutvinning.

Malin Olofsson Odd Clausen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista