Ny laxtrappa för 30 miljoner kronor

Vattenfall satsar 30 miljoner kronor på att bygga en laxtrappa vid kraftverket i Stornorrfors i Umeälven. Laxtrappan hjälper den lekvandrande laxen att ta sig förbi kraftverket och längre upp i älvsystemet, och ökar även möjligheten för laxynglen att överleva vid återvandringen till havet.

Därmed sätts sannolikt punkt för en 50-årig tvist där fiskerättsägare hävdat att Vattenfall inte gjort tillräckligt för att underlätta för lax och havsöring att nå sina ursprungliga lekplatser uppe i Vindelälven.

Fiskeriverket slog nyligen fast att kraftverket i Stornorrfors hindrar 70 procent av all fiskvandring upp till Vindelälven. Expertutlåtandet bygger på undersökningar som pågått sedan 1995. Vattenfall ska bygga en ny laxtrappa som ersätter den gamla. Men investeringen omfattar också en helt ny smoltavvisare som ska förhindra att laxynglen sugs in i kraftverket på sin färd mot havet.

I dag är dödligheten ungefär 25 procent bland de laxungar som tvingas ner genom kraftverket. Även de vuxna laxarna kommer att ha nytta av en smoltavvisare. Många av laxarna fastnar i dag i det galler som finns framför intaget på kraftverket.

Det skriver Västerbottens-Kuriren idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".