Anklagelser om korruption inom FN

FN skakas av anklagelser om en omfattande korruptionsskandal inom världsorganisationens tidigare hjälpprogram i Irak. Generalsekreterare Kofi Annan vill tillsätta en oberoende utredning för att få fram sanningen, men vissa länder i säkerhetsrådet bromsar.

Den betecknas av diplomater i FN som en av de värsta skandalerna i världsorganisationens historia, om nu anklagelserna visar sig vara riktiga.

De fick uppmärksamhet via irakiska medier tidigare i år, hundratals personer och företag från över 40 länder ska enligt uppgifterna ha tjänat mångmiljonbelopp på FN:s olja-för-matprogram, ett hjälpprojekt som inleddes 1996 och som gick ut på att FN administrerade irakiska oljeintäkter, som skulle användas för att köpa vissa livsnödvändiga varor och på så sätt motverka lidandet för den irakiska befolkningen under de sanktioner som införts mot Saddam Husseins regim.

Mutor och smuggling
Enligt anklagelserna ska det ha förekommit både mutor, smuggling och andra oegentligheter inom programmet, och en av dem som ska ha tjänat på det var den högste FN-ansvarige Benon Sevan, vilket han förnekar.

Men generalsekreterare Kofi Annan tar uppgifterna på största allvar och en intern utredning om FN-anställdas eventuella inblandning pågår redan. Men FN-chefen vill också granska företag och andra som kan misstänkas för delaktighet. Han bad därför i veckan säkerhetsrådet att ställa sig bakom en sådan oberoende utredning. USA stöder den och utrikesminister Colin Powell säger precis som Kofi Annan att den behövs för att säkra FN:s trovärdighet.

Svår balansgång
Men Frankrike och Ryssland är enligt Ekots källor mer tveksamma, flera företag från dessa två länder finns med på listan över misstänkta och det mer än antyds av vissa diplomater att fransmän och ryssar är oroliga för vad som kan komma att avslöjas.

För Kofi Annan är det en balansgång, å ena sidan visa att FN tar anklagelserna på allvar å andra sidan inte återigen riva upp de djupa såren i säkerhetsrådet som Irakkriget orsakade.

Kompromissen kan bli ett diplomatiskt finlir där säkerhetsrådet i veckan som kommer säger att det står bakom FN-chefens plan men inte formellt går med på att alla länder måste samarbeta med den oberoende korruptionsutredningen, men som en diplomat uttryckte det, en sådan halvmesyr riskerar bara att ge mer bränsle till FN:s kritiker.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".