Brist på dricksvatten det mest akuta

När vattnet i tidigare översvämmade områden i Pakistan dragit sig tillbaka möter nya svårigheter för alla miljontals drabbade. Ekots utsände har besökt en av alla byar där hjälpbehoven är skriande.

Upprörda bybor i Dehr, 15 mil sydväst om huvudstaden Islamabad visar upp ett oljefat med en brun vätska. Titta här säger de, det här är vårt dricksvatten.

– Det är regnvatten, säger de, men uppenbarligen inte förvarat på ett speciellt lämpligt sätt i fatet som står och glider i lervällingen vid en av gränderna.

Byn som ligger sceniskt vackert på en liten kulle i ett öppet grönskande pastoralt men översvämmat landskap stod nästan helt under vatten för en dryg vecka sedan.

Det finns likheter mellan skadorna det ledde till och de efter en jordbävning; stenmurar har rasat, träväggar fallit in och husen byggda i lera har praktiskt taget försvunnit.

Byborna kommer ner hit till sina hem under dagarna men sover i stor utsträckning högre upp. Undan från vattnet. Ingen vet om det kan stiga igen.

Det här är Punjab, en provins i mer låglänt terräng än nordvästra Pakistan som först drabbades av de ursinniga monsunregnen. Härifrån söker sig vattenmassorna än längre söderut mot andra byar i provinsen Sindh varifrån miljoner människor evakuerats.

Nya områden med brist på mat, flera skadade och döda, och växande behov av rent vatten att dricka.

– Vår hud förstörs av det smutsiga vattnet säger Ameer Afsar.

– Just det, titta här säger ett par män och går in i ett hus utan tak och kommer ut med ett barn i famnen på knappa året.

Titta säger de och visar den lilla flickans mage som det går att skymta något gulaktigt på innan hon skriker för mycket och de åter bär in henne i det raserade huset.

Anders Wennersten, Islamabad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista