Karibiska länder vill inte erkänna Haitis regering

De 15 medlemsländerna i den karibiska samarbetsorganisation Caricom tänker inte erkänna Haitis nya regering, trots starka påtryckningar från USA. Orsaken är oklarheterna med hur det egentligen gick till när president Aristide lämnade Haiti.

De Karibiska ländernas ledare är arga på FN:s säkerhetsråd. När Caricom begärde att FN skulle skicka trupper till Haiti för att skydda Aristide och garantera säkerheten i landet sa säkerhetsrådet nej. Men så snart Aristide lämnat Haiti gick säkerhetsrådet snabbt med på att USA och andra länder skickade dit soldater.

Kräver undersökning
När Caricom nu kräver att FN ska undersöka hur det egentligen gick till när Aristide lämnade Haiti, om han tvingades mot sin vilja eller om han åkte frivilligt, så är det till generalförsamlingen man vänder sig, inte till säkerhetsrådet.

Men misstron mot den nya regeringen i Haiti har också att göra med att den nya premiärministern, Gerard Latortue, häromdagen hotade med att Haiti skulle lämna Caricom i protest mot att Aristide fått tillfälligt uppehållstillstånd på Jamaika.

Bjöds inte in
Att Latortue dessutom hyllat de väpnade rebellerna som befrielsekämpar som räddat Haiti från en diktatur, trots att flera av rebellernas ledare är kända mördare och kuppmakare, har heller inte fallit i god jord hos de karibiska ledarna. Det bidrog starkt till att Latortue inte inbjöds att delta på toppmötet på torsdags och fredags på St Kitts and Nevis.

Men under själva mötet lär ett försonande brev från Latortue ha lästs upp och det är inte alls omöjligt att Caricom kan komma att ompröva sitt beslut på sitt årliga möte som hålls i maj, framförallt eftersom Aristide förmodligen inte längre är kvar i regionen och USA:s påtryckningar börjat få effekt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".