Experten: Läge att binda boräntan

Under de senaste 15-20 åren har det varit en dålig affär att binda boräntorna på längre tid. Men nu menar vissa experter att det kan vara läge att binda. Ekot gick på en lägenhetsvisning i Stockholm och träffade familjen Leijram ute på gatan.

– Vi kommer dela upp lånet i en fast och en rörlig del. Jag tror att räntan kommer att gå upp långsammare än vad många tror, säger Lars Leijram.

I juli höjde Riksbanken styrräntan till 0,5 procent och mycket pekar på att den kommer att fortsätta uppåt. Konjunkturen är på väg att förbättras och Riksbankens utlovade räntebana skvallrar om betydligt tuffare tider för svenska hushåll. 2014 beräknas styrräntan ha stigit till fyra procent.

– Som det ser ut i dag kan det vara läge att binda räntan på sitt bolån, säger privatekonom Ylva Yngvesson på Swedbank.

Och hon får medhåll av bolåneinstitutet SBAB, som menar att det är ett unikt läge för längre bindningstider. Bakgrunden är att de långa boräntorna just nu är låga på grund av den finansiella oron. Den som väljer rörlig ränta hamnar på nära 2,2 procent medan den som väljer att binda räntan i fem år hamnar på runt fyra procent, enligt prisjämförelsesajten Compricer.

Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, ser främst två alternativ.

– Antingen binder man räntan eller så väljer man rörlig ränta och sparar mellanskillnaden för när räntan går upp, säger hon.

En majoritet av svenskarna skulle välja bunden ränta om de tog ett nytt lån i dag, enligt en undersökning från Skop. Det som passar för en låntagare kanske inte passar för en annan.

– Det finns inget rätt eller fel, för det är ju först i efterhand man kan se vilket val som blev det bästa, säger Ylva Yngvesson på Swedbank.

Familjen Leijram som planerar att köpa sig en bostadsrätt i Stockholm har sin taktik klar för hur de ska få det bästa lånealternativet.

– Vi tänker spela ut tre banker mot varandra och se vad som blir bäst, säger Lars Leijram.

Petra Bergman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista