Anders Lindström

"Yttre faktorer gav snabba avtal"

Efter en upptakt på avtalsrörelsen där avståndet mellan fack och arbetsgivare var ovanligt stora slutade det istället med att de första avtalen blev klara i god tid innan de gamla löpte ut.

Anders Lindström är chef för statliga Medlingsinstitutet som bland annat har till uppgift att hjälpta till med att löneförhandlingarna fungerar så smidigt som möjligt. Han tror att flera faktorer har bidragit till att det ändå gick ganska snabbt att komma överens.

– Jag tror att de yttre förutsättningarna för avtalsrörelsen påverkar det faktiska förloppet. Vi har en stabil tilltro till riksbankens förmåga att hålla i inflationsmålet, låg inflation, och dessutom en svag konjunktur, ökande arbetslöshet och sjunkande sysselsättning. Det påverkar helt klart förutsättningarna, säger Anders Lindström.

Svag arbetsmarknad
En svag arbetsmarknad tror Anders Lindström avhåller facken från att driva sin krav alltför långt och den låga inflationen gör att det inte behövs så stora påslag för att det ändå ska bli reallöneökningar.

7,3 procent under en treårsperiod inklusive arbetstidsförkortning värd en halv procent blev resultatet av de första avtalen inom fyra industribranscher för tio dar sedan. Efter det har andra delar av industrin följt efter på samma nivå.

Enligt det scenario som det råder bred enighet kring är det tänkt att resten av arbetsmarknaden också ska sluta avtal om ungefär lika stora löneökningar.

Bättre avtal än industrins
Men senaste veckan har fack och arbetsgivare inom handeln och banksektorn kommit överens om högre löner än inom industrin.

Ändå tycker Anders Lindström på Medlingsinstitutet inte att det strider mot principen att industrin ska bestämma nivån.

– Jag tror att det är ganska uppenbart att ökningstakten kommer att, med några tiondelar upp och ner, variera kring det streck som industrin har satt. Att det har blivit några tiondelar högre inom handeln har vad jag förstår att göra med två förhållanden. Dels är det generellt sett lägre lönenivå och kvinnodominerade områden där, dels har man genom förändringar i avtalens allmänna villkor skapat ett utrymme för fördelning, säger han.

Fortfarande är det många avtalsområden kvar, bland annat byggbranschen där det låter som om motsättningningarna är svåra att överbrygga.

Inte orolig för konflikter
Medlingsinstitutets chef Anders Lindström är dock inte orolig för några allvarligare konflikter, även om han räknar med att det kan bli nödvändigt att skicka ut några av sina medlare.

– Ja, det kommer nog alltid att bli några konflikter, men jag tror inte längre att det är några konflikter som allvarligt riskerar att påverka den genomsnittliga löneökningstrakten. Förutsättningarna är ganska bra för att det ska gå bra även på andra områden nu när det är klart inom industrin och handeln, säger Anders Lindström.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista