Bostadsministern: Flytta de äldre till bottenvåningen

Det finns inga pengar till hissbidrag för trevåningshusen. Efter två år får nu PRO svar av bostadsministern. Staten har inte råd att ge bidrag till att bygga hissar till de 320 000 lägenheter i miljonprogrammet, som saknar hiss.

– Det kanske inte är en hiss man behöver alla gånger. Man kan göra en omfördelning inom bostadsbeståndet och skapa attraktiva lägenheter med marktillgång på bottenplanet och frigöra det för äldre så att det är inte bara en hissfråga utan också en fråga om lite fantasi i kommunerna som kan möjliggöra lösningar, säger bostadsminister Lars Erik Lövdén.

Pensionärsorganisationen PRO, föreslog ett hissbidrag för två år sedan och först nu kommer svaret från bostadsministen.

I höstas kom även Boverket med krav på hissbidrag för att modernisera miljonprogrammet. Ett 50-procentigt statligt hissbidrag skulle kosta bortåt 375 miljoner årligen.

Finns inga pengar till hissar
Nu klargör bostadsministern att det inte finns resurser till hissar i de 75 000 trappuppgångarna.

Lövdén tror att majoriteten av de äldre kommer att bo kvar hemma. Men han skjuter hissbidraget på framtiden.

– Det är ett bekymmer på sikt med en växande äldre befolkning och på något sätt måste vi hantera det, säger Lars Erik Lövdén.

Regeringen är betydligt mer positiv till byggbranschens krav på ett nytt rot-avdrag. Avdraget var ett 30-procentigt avdrag på arbetskostnaden vid renoveringar tidigare.

Inga i rotprogram
PRO kräver nu att hissbidraget ska ingå i ett nytt rot-program.

Ett hissbidrag är mer effektivt än ett rot-avdrag, säger Boverkets chef Ines Uusmann. Hon är mycket förvånad över Lövdéns idé att flytta ner pensionärerna till bottevåningen för att slippa hissarna.

Det handlar också om att frigöra till exempel villor från 70-talet till barnfamiljer.

– De som är lite äldre kan flytta till de nyombyggda, trevliga trevåningshusen. Det är inte så enkelt att man bara att fixar det i kvarteret, säger Boverkets generaldirektör Ines Uusman.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista