En halv miljon människor demonsterar på Taipeis gator och kräver omräkning av rösterna i valet i Taiwan. Foto: Vincent Yu/PRB

Taiwan: Protester mot valresultatet

Uppdaterad 12:52 2004-03-27
En halv miljon människor har samlats på gatorna som leder fram till presidentpalatset i Taiwans huvudstad Taipei. De protesterar mot oklarheter kring det jämna valresultatet vid förra lördagens presidentval och kräver omräkning av rösterna.

Demokratin är död. Valfusk. Räkna rösterna på nytt. Så stod det på plakaten när närmare en halv miljon taiwaneser i dag trotsade ett kyligt regn och vandrade mot presidentpalatset i Taipei. Arrangörerna betecknade det som den största politiska protestaktionen som över huvud taget har genomförts i Taiwan.

Jämnt valresultat
Protesten gäller oklarheter kring förra lördagens presidentval. På fredagen förklarades officiellt den regerande presidenten Chen Shui-bian från det Demokratiska framstegspartiet som vinnare. Chen hade bara 0,2 procent flera röster än den konservative motkandidaten Lien Chan från Kuomintangpartiet.

Höga barrikader och fem tusen utposterade poliser hindrade demonstranterna från att nå fram till själva presidentpalatset. Mängder av bussar hade fört demonstranter från olika delar av Taiwan till huvudstaden.

Lien Chan talade till folkmassan och sa bland annat att om någon fuskar för att nå makten kommer inte maktpositionen att respekteras. Han upprepade kravet på att en oberoende granskning ska ske av det mordförsök som president Chen och vicepresident Annette Lu utsattes för dagen före valet. Chen kan ha fått sympatiröster på grund av skottlossningen mot honom och vicepresidenten. Båda undkom med lindriga skador.

Försök till enighet
Under flera dagar har ledamöterna i det taiwanesiska parlamentet försökt nå enighet om hur en omräkning av röstsedlarna ska gå till, men något beslut har inte fattats. Under den vecka som passerat efter valet har all annan politisk verksamhet förlamats i Taiwan. I går försökte ett par tusen uppretade anhängare till förloraren att storma valhögkvarteret.

Det politiska kaos som följt efter valet i Taiwan åses inte med blida ögon i Kina. Folkrepubliken Kinas ledare anser att Taiwan är en utbrytarrepublik och i går kom hårda ord från Kina. I statliga medier klargjordes att Kina inte stillatigande kommer att se på om den sociala oron i Taiwan fortsätter.

Sedan det officiella resultatet offentliggjorts sände USA segergratulationer till president Chen.  Det behagade inte de kinesiska makthavarna som ansåg att USA ska avhålla sig från att blanda sig i det som kineserna anser vara inre kinesiska angelägenheter.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".