Misstänkt helikopterrånare erkänner

Åklagarsidan i målet om det uppmärksammade helikopterrånet i en värdedepå i Västberga i fjol gjorde framsteg i dag. En av de tio åtalade erkände medverkan vid rånet.

– Han medger att det är han som har de vita skorna som åklagaren har påstått, att det är han som har rört sig och stulit pengar inne i lokalen, sade 31-åringens försvarsadvokat Peter Lindqvist i rätten i förmiddags.

Mannen som nu erkänner är den 31-åring som greps i Dominikanska republiken i januari. Han är tidigare dömd för rån. Bevisningen mot honom är stark, hans DNA-spår har återfunnits på fem föremål inne i värdedepån, och hans längd stämmer överens med en av de tre rånare som syns på värdedepåns övervakningsfilmer.

– Han ville erkänna för att han ville berätta hur det hela gått till utifrån hans horisont, och han tyckte väl också att den DNA-bevisning som förevisats ändå skulle leda till en fällande dom, men utan att han fått chansen att förklara, säger 31-åringens advokat Peter Lindqvist.

När rättegången startade förra måndagen nekade mannen, precis som de nio övriga tilltalade. Men under förra veckans förhandlingar bestämde sig 31-åringen för att erkänna och när det i dag var försvarets tur att höras så meddelade alltså hans advokat Peter Linqvist att hans klient ändrat inställning.

31-åringen menar att han blev övertalad att medverka i rånet i ett sent skede och han säger sig inte ha varit medveten om att det skulle finnas människor inne i värdedepån. Han vill därför dömas för grov stöld istället för grovt rån.

– I den brottsplan som presenterades ingick att hans uppgift skulle vara att slå sönder en ruta, hjälpa till att bära, och hålla i ett icke fungerande vapen. Syftet med att ha vapnet med var att det i lokalen skulle finnas kameror, som enligt uppgift skulle vara kopplade till en närbelägen polisstation. Att förevisa det här vapnet för kamerorna skulle fördröja polisens insats, säger försvarsadvokat Peter Lindqvist.

31-åringen säger sig inte känna igen någon av de övriga tilltalade, inte heller den man som misstänks ha flugit helikoptern under rånet.

I dagens rättegångsförhandlingar meddelades också att nya vittnen ska föras in i målet; två personer som såg helikoptern på nära håll kommer att vittna om hur piloten såg ut, och enligt den nu åtalade pilotens försvarare Leif Silbersky såg personen inte ut som hans klient.

Leif Silbersky kritiserade åklagarna för att de här vittnesmålen hamnat i den så kallade slasken, där utredningsmaterial som inte anses vara av intresse hamnar.

Åklagare Björn Frithof fick förklara sig:

– Allting som vi känner till som är relevant för utredningen tar vi med i förundersökningen. Det är ungefär 10 000 sidor papper i slasken förutom det digitala materialet, och vi kan inte granska allt med samma frenesi, det är förklaringen till att det inte ligger med i förundersökningen. Självklart så hade vi följt upp det här om vi hade sett det.

På onsdag forsätter rättegången, då kommer vittnen och tilltalade att höras.

Bilder från det spektakulära rånet

#text=3118673#använde sig av helikopter för att komma åt en värdedepå i Sverige. Se bilder tagna i samband med rånet.

Helikopterrånet dag för dag

#text=3135318#från den 23 september förra året då rånet ägde rum, fram till gripandet av de personer som åtalades.

Maja Lagercrantz

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista