Beslut om Kosovo kan ta tid

Ett beslut om Kosovoprovinsens framtida status måste få ta tid anser FN:s chef i Kosovo Harri Holkeri. Kosovo är idag en del av Serbien och oroligheterna som blossade upp får någon vecka sen får inte pressa fram ett beslut om självständighet enligt Holkeri.

Att pressa fram ett beslut skulle det vara liktydigt med att ge efter för våldsamheterna, säjer Harri Holkeri till den finska tidningen Helsingin Sanomat. FN måste ändra och förnya sin strategi för Kosovo eftersom det nu har visat sig att det multietniska samhälle FN planerade för inte fungerar.

Det var för drygt en vecka sedan som 28 människor dog i sammandrabbningar mellan serber och albaner i Kosovo där också 366 serbiska hem och 41 kyrkor och kloster brändes ned och 3 800 serber tvingades fly.

Idag har Kosovos premiärminister Bajram Rexhepi besökt några av de ödelagda husen, där reparationsarbetena inletts idag så att de fördrivna serberna ska kunna återvända. Förra veckans attacker var dom värsta våldsamheterna sedan tiden efter krigsslutet 1999.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".