Motstridiga vittnesmål om "blodsdiamanter"

Naomi Campbells före detta agent Carole White vittande vid krigsförbrytartribunalen mot Liberias ex-president Charles Taylor om att hon var närvarande när Campbell emot ett smutsigt kuvert med diamanter i vid en välgörenhetsmiddag 1997.

– Diamanterna var en besvikelse, eftersom de var oslipade, sade Carole White om de fem eller sex diamanter som hon sa att fotomodellen Naomi Campbell tog emot mitt i natten av två män.

På samma middag var Liberias tidigare president Charles Taylor, som vid middagen hade lovat att ge Naomi Campbell diamanter. Det hade Campbell berättat i förtroende för Carole White.

Skådespelerskan Mia Farrow, som också vittnade i rättegången, berättade dessutom att Naomi Campbell sagt att hon fått en jättestor diamant Charles Taylor vid en välgörenhetsmiddag 1997 som Sydafrikas förre president Nelson Mandela var värd för.

Den amerikanska skådespelerskans uppgifter var delvis motstridiga mot dem som den brittiska modellen Naomi Campbell lämnade vid samma rättegång förra veckan.

Det var åklagarsidan som kallat Farrow, Campbell och Carole White till att vittna om att Charles Taylor gett Naomi Campbell diamanter i gåva,

Enligt Campbell visste hon inte om det rörde sig om riktiga diamanter eller vem som gett dem till henne. Hon vittnade om att hon gett dem vidare till en person som arbetade med välgörenhet.

Åklagarens förhoppning är att vittnesmålen skulle bidra till att bevisa att Charles Taylor haft tillgång till oslipade diamanter, så kallade konfliktdiamanter, som kan ha använts till inköp av vapen som använts i inbördeskriget i Sierra Leone på 90-talet.

Taylor, som även åtalats för mord, våldtäkt, sexuellt slaveri och för att ha rekryterat barnsoldater, har nekat all inblandning i diamanthandeln.

Ekot/AP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista