Bolagsstämman ska tillsätta ordförande

Aktiesparare och bolagsstyrelser ska få större makt för att motverka nya skandaler och orimliga bonusersättningar. Det är innebörden av förslagen som regeringens förtroendekommissionen presenterar inom kort. Förtroendekommissionens ordförande Erik Åsbrink vill ändra lagen så att bolagsstämman beslutar vem som ska bli ny ordförande för företaget.

- Styrelseordföranden ska väljas direkt av bolagsstämman. Den möjligheten finns redan idag men den utnyttjas sällan. Det är en så viktig befattning att det är rimligt att bolagsstämman fattar det beslutet direkt, säger Erik Åsbrink.

Samlade regler ska skapa reda
Förtroendekommissionen avslutar nu arbetet med att utarbeta speciella regler, en kod, som bolagen ska följa för att öka förtroendet efter alla avslöjanden om orimliga bonus- och pensionsvillkor som de i Skandia och ABB.

Aktiespararna på bolagsstämman ska få ökad makt och förutom att de ska utse styrelseordföranden ska de också i förväg kunna besluta om hur stora ersättningar vd och styrelsen ska få.

– Bolagsstämman ska bestämma vilken ersättning styrelsemedlemmarna ska ha för sitt uppdrag, det tycker jag är en självklarhet, säger han.

Önskar sig en gräns för arvoden
Erik Åsbrink vill inte gå så långt som att lagstifta om ett tak för hur höga ersättningarna ska vara men han säger att det är lämpligt att det finns en sådan gräns.

I koden kommer styrelsens tyngd och motvikt till vd markeras. Svaga styrelser som säger sig inget veta har varit ett problem och därför ska valberedningen som föreslår styrelsen få en helt ny roll.

– Dess roll förstärks kraftigt genom den kod vi snart färdigställt. Det blir nästan ett nytt bolagsorgan. Det kommer ställas större krav på de som sitter i valberedningen. Det är inget man fixar ihop med några telefonsamtal kort före bolagsstämman utan det kan vara ett arbete som bedrivs under hela året, säger han

Erik Åsbrink överväger också ett helt nytt organ som ska övervaka om företagen bryter mot reglerna. De företag som gör fel ska offentligöras på något sätt, formerna för det är inte klara.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".