S i Österrike i koalition med Jörg Haider

Socialdemokraterna i Österrike har gjort en kontroversiell och kritiserad kovändning. Efter att i flera år kraftigt ha fördömt Jörg Haider och det Frihetliga partiet bildar nu socialdemokraterna i delstaten Kärnten koalitionsregering med Haider och hans parti.

Den socialdemokratiske opposiontionsledaren Alfred Gusenbauer gav grönt ljus för delstatsregeringssamarbetet mellan socialdemokraterna och kontroversielle Jörg Haiders Frihetliga parti och detta blev för många en bro för mycket.

Österrikes förre förbundskansler Franz Vranitzky varnar för stor risk att samarbetet leder till en splittring av Österrikes socialdemokratiska parti, SPÖ.

Kritiken mot partiordförande Gusenbauer mäter sådana stormstyrkor att Gusenbauer antytt att han kan tänka sig att avgå.

Kritiken kommer inte bara från socialdemokrater. Österrikes ledande författare och intellektuella som Elfriede Jelinek och André Heller vänder sig i ett offentligt brev mot det socialdemokratiska samarbetet med Jörg Haider, ökänd för sin främlingsrädsla, sitt flirtande med nazismen och sin vänskap med Saddam Hussein.

Också ledande internationella socialdemokrater irriteras av de österrikiska partikamraternas kovändning.

Ett krux i österrikisk politik är att det bara finns fyra partier och att kombinationsmöjligheterna därmed är starkt begränsande.

Socialdemokraterna har tidigare också på riksnivå samarbetat med de frihetliga men efter den höga svansföringen i kritiken mot de konservativas samarbete med Haider trodde alla att kontakterna med det populistiska partiet var avbrutna för alltid.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista