Sharon hotas av åtal

Israels högste åklagare rekommenderar att premiärminister Ariel Sharon ska åtalas för att ha tagit emot mutor. Om åtalet väcks kommer Sharon sannolikt att tvingas avgå, åtminstone så länge rättegången pågår.

Anklagelserna mot Ariel Sharon har sitt ursprung i hans tid som utrikesminister i slutet av 90-talet. En av hans vänner, en byggmästare med stort inflytande i Sharons Likudparti ville sätta igång ett omfattande byggprojekt på en grekisk ö. Men grekerna sa nej. Då vände sig byggmästaren till dåvarande utrikesminister Ariel Sharon för att få honom att påverka de grekiska myndigheterna. Via en av Ariel Sharons söner betalade han flera miljoner kronor för det.

Inga bevis
Några bevis för att Sharon själv verkligen tog emot pengarna finns inte. Men man misstänker att de användes för att betala hans framgångsrika kampanj för att bli Likuds ledare 1999.

Byggmästaren har redan åtalats för mutbrott, men Ariel Sharon har hela tiden avvisat alla korruptionsanklagelser.

Åklagare rekommenderar åtal
Israels högste åklagare Edna Arbel rekommenderar nu alltså att Sharon åtalas. Beslut om åtal ska fattas av den israeliska motsvarigheten till justitiekanslern som också ska höra polisen innan Ariel Sharon kan ställas inför rätta.

Om så sker måste Sharon sannolikt lämna premiärministerposten, åtminstone så länge han står under åtal. En Åsikt som enligt israeliska opinionsundersökningar delas av det israeliska folket.

Sharons popularitet har dalat de senaste månaderna, orsak till det är inte bara korruptionshärvan utan också att han inte lyckats infria sitt vallöfte att skapa fred och trygghet.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".