Shell tror på självförsörjning av naturgas

Intresset ökar från olika bolag att leta efter fyndigheter av olja och gas runt om i landet. Ett av bolagen som ser potentialer för svensk utvinning är multinationella gas- och oljebolaget Shell som provborrat på tre ställen i Skåne.

– Vi hade ju inte ansökt om att undersöka förekomsten av naturgas om det inte vore så att vi trodde att det faktiskt är möjligt. Det skulle leda till skatteintäkter för Sverige som stat om det skulle ske en utvinning av naturgas, infrastrukturinvesteringar, rörledningar, i vilka man också kan transportera biogas och inte minst skulle vi då potentiellt kunna slippa importera naturgas från Europa och vara självförsörjande, säger Martin von Arronet, vd för Shell Exploration and Production AB.

Shells provborrningar efter det fossila bränslet naturgas har varit ett hett diskussionsämne i Skåne den senaste tiden.

I helgen som gick arrangerade nätverket Heaven or Shell en protestgala för att manifestera sitt motstånd mot gasutvinning i Skåne.

Greve Carl Piper som äger stora landområden i Skåne är ledare för protestnätverket.

– Kan det verkligen vara i nationens intresse att ge företag, vars rykte internationellt är tämligen skamfilat, tillstånd till något slags våldtäkt på den skånska jorden under 20 år för att sedan plocka ut det de kan och sedan försvinna. Vem tar ansvar för det de lämnar efter sig? frågar Carl Piper.

Men om det blir någon storskalig utvinning av gas eller olja i Sverige i framtiden beror på vilka partier som sitter vid makten.

Den rödgröna oppositionen vill stoppa storskalig utvinning med hänsyn till utsläppsmål och miljörisker medan regeringspartierna anser att de lagar och regler som finns idag redan tar tillräcklig hänsyn. Det visar Ekots enkät till riksdagspartierna.

Malin Olofsson Odd Clausen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista