Färre polisstationer ska ge fler poliser

Polisen i Värmland räknar med att spara åtminstone en miljon kronor på att minska antalet polisstationer i länet och låta små poliskontor bemannade med bara två poliser flytta in i lokaler som de delar med till exempel kommunens socialtjänst. Pengarna ska användas till att anställa fler poliser, främst på centralorterna.

– Vi hoppas att vi kans minska våra hyreskostnader ännu mer. Vi vill minska den typen av kostnader för att bli fler anställda vid myndigheten, säger Ulrika Herbst, länspolismästare i Värmland.

Fler poliser
Redan till årsskiftet ska antalet poliser i Värmland ha ökat från 410 till 425. Det finns ytterligare besparingar att göra genom att se över lokalkostnaderna, säger polisinspektör Sten-Åke Skyllkvist i den arbetsgrupp som kom på idén med bara ett litet poliskontor i flera av länets sexton kommuner.

– Allteftersom hyreskontrakten går ut kommer vi att titta på Genomföra nyordning försiktigt hur mycket personal finns det på respektive ställe. Vi kommer att fortsätta det här arbetet kontinuerligt.

Genomföra nyordning försiktigt
I en ny rapport från Rikspolisstyrelsen talas det om att polisen kan spara 100 miljoner genom att slå ihop polisstationer som ligger nära varandra och hyra in sig i exempelvis kommunens lokaler. Men enligt Björn Nordin vid Rikspolisstyrelsen måste nyordningen göras försiktigt.

– Om man drar ner antalet polisstationer måste man se till så att polisverksamheten fungerar där. Men naturligtvis har polisstationen ett visst symbolvärde, det kan man inte komma ifrån.

Vikten av att det finns en polis i varje kommun, den ska man inte underskatta, säger länspolismästaren i Värmland Ulrika Herbst.

– Man har god kännedom om länets alla olika delar och man har då möjlighet att ganska snabbt samla in en problembild.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".