Muthärvan unik i svensk rättshistoria

Omfattningen på utredningen av muthärvan i Systembolaget tvingar åklagaren att dela upp rättegången på flera tingsrätter. Det stora antalet misstänkta och försvarsadvokater kan göra målet unikt i svensk rättshistoria. Det säger samtliga rättssakkunniga som Ekot varit i kontakt med.

Drygt 100 personer är misstänkta för brott, 95 försvarsadvokater ska tillvarata deras intressen. Därtill är de misstänkta spridda på 35 olika orter från Boden i norr till Ystad i söder.

Allt finns in en enda brottsutredning på chefsåklagare Eva Nyhults bord på den speciella korruptionsenheten i Stockholm.

– Att ha en mastodontprocess med över 100 personer i samma rättegång tror jag blir ganska svårhanterligt. Jag försöker hitta former där vi kan ha mindre processer och kanske vid olika domstolar i landet, säger Eva Nyhult.

35 orter berörda
Chefsåklagare Eva Nyhult vill inte kommentera hur många av de misstänkta som kommer att åtalas och ställas inför rätta. Men om man utgår från de drygt 100 som är misstänkta i dag finns de alltså på 35 orter i landet. Eva Nyhult tror inte att det vore bra att dela upp rättegångarna på allt för många tingsrätter.

– För det fall man skulle välja att dela upp det här i en tänkt process tror jag ändå att vi ska hålla oss till ganska få domstolar av flera olika skäl, kanske tre-fyra domstolar och tre-fyra processer, säger Eva Nyhult.

Advokat Leif Silbersky försvarar två butikschefer som misstänkts för mutbrott.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag har varit med i mål där det har varit uppåt 20-talet tilltalade, men aldrig i den här storleksordningen där det finns ett 100-tal. Man får nog använda rubriken unikt när det gäller ett 100-tal misstänkta och över 90 advokater, säger han.

Målet måste delas upp
Leif Silbersky tror också att målet måste delas upp. Han framhåller dock att en svårighet är att alla försvarsadvokater behöver kunna ta del av allt som händer i målet eftersom det kan finnas en detalj i ett fall som har betydelse för ett annat.

Han vet inte hur det problemet ska lösas, men han tror att det blir diskussioner.

– Jag har varit med om att ha diskuterat den praktiska uppläggningen och jag förutsätter att det kommer att bli en sådan diskussion även här där man kallar till ett större rådslag och diskuterar om hur man ska genomföra en sådan här gigantisk process, säger han.

Små belopp
Advokat Per E Samuelsson är en annan av de 95 försvarsadvokater som ingår i målet. Han hävdar att beloppen är så pass små i muthärvan att flera fall borde kunna klaras av utan rättegång. Det vore orimligt att åtala alla 100 som är misstänkta i dag, tycker han.

– Åklagare och polis måste sovra och prioritera i materialet, välja ut de grövsta fallen och lägga ner resten på ena eller andra sättet.

Vad anser du om rättssakens storlek i förhållande till de brott som misstänks?

– Det är mycket väsen för lite ull, säger Per E Samuelsson.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".