Osvenska bolag

Atlas Copco ökade personalstyrkan i Sverige

Som Ekot har rapporterat blir de stora svenska börsbolagen allt mindre svenska sett till var företagen har sina anställda. Verkstadsbolaget Atlas Copco är det enda av de 25 största börsbolagen i Sverige som har ökat andelen personal i Sverige under de senaste tio åren.

– Än så länge har vi inga planer på att förändra det. Vi bygger upp mycket kompetens utanför Sverige. Men det är inte antingen eller, det är både och. Vi bygger utanför Sverige, men vi planerar också att behålla i Sverige, säger Jeanette Livijn, personalchef på Atlas Copco.

Medan de flesta av de stora svenska börsbolagen förlägger allt mer verksamhet utomlands går Atlas Copco mot strömmen. År 2007 förvärvade Atlas Copco det Karlskronabaserade företaget Dynapac och ökade därmed sin personalstyrka i landet betänkligt. Numera jobbar 12 procent eller 3 800 av företagets sammanlagt 31 000 anställda i Sverige.

Atlas Copco är därmed det enda av de 25 största börsbolagen i landet som har ökat andelen personal i Sverige under de senaste tio åren.

Men till följd av att allt mer av tillväxten för Atlas Copco finns att hämta på tillväxtmarknader i Asien, Sydamerika och Afrika tror personalchefen Jeanette Livijn att andelen personal i Sverige inte lär bli större än vad den är nu.

– Hälften av vår omsättning är på våra tillväxtmarknader. Och där måste vi bygga upp mycket kompetens kring försäljning, service, inköp och produktion. Det är de stora tillväxtområdena, och det behöver vi för att kunna serva kunderna där. Men vi kommer också att ha kvar kärnverksamhet här för att kunna ha den globala kompetensen försörjd, säger Jeanette Livijn.

Personalchefen Jeanette Livijn tycker att det är lätt att hitta kompetent och produktiv personal i Sverige. Och det har att göra med att det finns tekniska utbildningar i landet som håller hög klass.

– Det är oerhört viktigt att vi behåller nivån på de tekniska utbildningarna i Sverige. Och att vi också stimulerar intresset hos unga människor i dag att söka sig till de tekniska utbildningarna, säger Atlas Copcos personalchef Jeanette Livijn.

"Falsk bild av trygga svenska bolag"

Klicka för grafik - Svenska bolag 1999 till 2009

#text=3907017# har de största svenska börsbolagen minskat antalet anställda i Sverige med 64 000 personer de senaste tio åren.

Sven Grundberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista