Skandaltrötta invånare i Vilnius

I Litauen börjar nu riksrättsprocessen mot presidenten Rolandas Paksas närma sig ett avgörande. Presidenten som anklagas för bland annat samröre med kriminella kretsar är just nu föremål för Författningsdomstolens granskning.

Det yttrandet kommer troligen under nästa vecka. Men skandalerna kring Rolandas Paksas har nu varit hett stoff medier och debatt i snart fem månader och medborgarna tycks mest av allt önska bara ett slut på alltsammans, konstaterar vår utsände i Vilnius.

– Rolandas Paksas?

Mannen jag frågar på Gedimino, huvudgatan i Gamla stan i Vilnius, tar sig om hakan, funderar. Vet inte hur han ska formulera sig.

– Jaa, hur ska jag uttrycka det jag känner, frågar mannen i övre medelåldern. Tills häromdagen fanns det nog ändå delade meningar om presidenten bland folk, gissar han.

– Sedan i november, då anklagelserna mot honom för bland annat samröre med skumma ryska affärskretsar och missbruk av presidentämbetet och läckage av statshemligheter helt vänt upp och ner på det politiska livet i Litauen, finns många här i landet som ändå tyckt att han borde få sitta, säger mannen. De ansåg honom förföljd.

Men så kom i veckan som gick den besynnerliga episoden där Paksas plötsligt sade sig vilja utnämna den ryske affärsmannen Jurij Borisov, den mest misstänkte bland gynnarna runt presidenten, till sin rådgivare. Bara för att strax efter ta tillbaka det och be hela nationen om ursäkt i ett tv-tal.

Idag är alla emot honom, gissar mannen. Veckoslutets tidningar handlar sida upp och sida ner om presidenten.

Skämttecknarna excellerar i karikatyrer över Paksas och Borisov. Största tidningen Lietuvos Rytas berättar i en femspaltare på förstasidan att nyligen ordnade Borisov stort bröllopskalas för sin son. President Paksas var minsann där, men också en del andra politiker minsann.

Paksas? Är han mentalt störd frågar sig någon jag talar med. Han verkar hypnotiserad på något vis säger en kvinna och hon menar att affären skadar Litauen mer och mer för varje vecka vi närmar oss inträdet i EU

Jag frågar några pojkar som åker rullskridskor nere vid Katedraltorget i Gamla Staden. Paksas är som en pajas säger de. Iden varianter på det temat med skratt eller sorgsenhet är vad man får höra på gatan i Vilnius.

Kanske har han ännu litet stöd på landsbygden, främst i sina hemtrakter i västra Litauen, men i veckan som kommer lär författningsdomstolen ge sitt yttrande om huruvida den anser att presidenten har brutit mot grundlagen. Det avgör. Därefter är det raka spåret för parlamentet att rösta om hans avsättning.

Bengt Lindroth, Vilnius
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".