Få ljuspunkter för unga i Irak

I Irak är också livet för de unga är präglad av det spända läget i landet. Det är svårt att hitta jobb, och även ungdomarna är rädda för nya bombattentat. Många tycker det är långt mellan ljuspunkterna i tillvaron.

– Situationen i Irak tycks inte bli bättre. Det finns inga positiva saker här, bara negativa, säjer Mohammed som är konststuderande i Baghdad.

Så fort han är klar med sina studier vill han lämna Irak för att skapa sej en framtid någonstans utomlands.

– Här finns ingen säkerhet. När som helst kan man vänta sej en explosion eller att folk börjar plundrar, klagar Mohammed.

Jobbar i sportaffär
Han finansierar sina studier med att jobba till elva på kvällarna i en sportaffär. Så han är egentligen privilegierad, han tjänar lite pengar. Just ett jobb är det många som jagar. Amjad har försökt i två år utan att lyckas.

– Jag tar vilket jobb som helst, bara jag får ihop lite pengar, säjer artonårige Amjad som är både arbetslös och hemlös.

Han överlever på att leta i bombade hus efter byggmateriel som kanske går att sälja.

Säkerhetsbranschen söker folk
Just nu är det egentligen bara ett område där det finns sug efter folk i Irak. Det är i säkerhetsbranschen. Den osäkra situationen skapar jobb för säkerhetsvakter behövs överallt.

Här har också flickor en chans eftersom de kan kroppsvisitera kvinnor. Sarah har fått jobb som säkerhetsvakt på finansministeriet i Baghdad. Men Sarah tycker ändå inte att det finns någon framtid för henne.

– Det var ingen framtid under Saddam Husseins regim, och ingen nu heller. Det är egentligen värre nu, säjer Sarah.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".