Natoflyg i Baltikum irriterar Ryssland

På måndag börjar Nato-flyg att patrullera luftrummet över de baltiska staterna i samband med att Estland, Lettland och Litauen senare i veckan blir medlemmar i Nato. Detta har lett till kraftiga protester från Ryssland över att Nato nu ska patrullera alldeles intill den ryska gränsen.

Det är ett mindre antal stridsflygplan, från i första hand Belgien, som ska stationeras på en bas i Litauen. Samtidigt går de baltiska staterna formellt med i Nato tillsammans med fyra andra östeuropeiska länder, Rumänien, Bulgarien, Slovenien och Slovakien.

Inget eget stridsflyg
Det är den geografiskt största utvidgningen i Natos historia, även om de nya länderna militärt sett inte har mycket att bidra med. De baltiska länderna har inget eget stridsflyg att prata om och det är därför som plan från andra Nato-länder skickas dit, men det har Ryssland reagerat mycket irriterat på.

Ryssland var till en början helt emot att de Baltiska länderna skulle gå med i Nato. När de inte lyckades stoppa det har de istället försökt hindra att tung militärmateriel från Nato, till exempel stridsflyg, placerades ut där. Men alltså misslyckats också med det.

Hotar med motåtgärder
Nato kommer därigenom att finnas alldeles nära Rysslands centrala delar och Rysslands säkerhet är därmed hotad säger man i Moskva. Ryssland har varnat för att man kommer att vidta motåtgärder i området, exakt vilka har man inte sagt.

För några dagar sedan hotade Moskva också med att rusta upp sina kärnvapenstyrkor om Nato fortsätter med aggressiva åtgärder mot Ryssland. Men det var kanske än mer ett svar på att USA börjat antyda att man kommer att kringgå det stora nedrustningsavtal som Ryssland och USA undertecknade för mindre än ett år sedan.

Då lovade de båda länderna att de ska skära ner på antalet kärnvapenstridsspetsar, men i USA säger man nu att en del av stridsspetsarna kommer att läggas i förråd istället för att förstöras.

För Natos del innebär inträdet av de Baltiska länderna att organisationen får tillbaka lite av sin gamla funktion som försvar mot Ryssland. Efter Sovjetunionens fall är det helt ointressant för ursprungs-Nato och organisationen har under några år försökt hitta en ny roll. Nu är man mest inriktad på åtgärder långt ifrån Europa som till exempel Afghanistan.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".