Regeringen vill öronmärka pengar till vård och förskollärare

Nu i slutfasen av de hårda förhandlingarna om vårbudgeten mellan regeringen och samarbetspartierna, föreslår regeringen hur de nya pengarna ska användas, som kommerna blev lovade i julas. Regeringen tycker att pengarna ska användas till psykvård, till att korta köer till sjukvården och till fler förskollärare.

Strax före jul gjorde socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet upp om att kommunerna skulle få en förstärkning av statliga bidrag på sammanlagt fyra miljarder kronor.

Nu är partierna inte ense om hur de pengarna ska fördelas, vänsterpartiet och miljöpartiet tycker att kommunerna själva ska bestämma över hur pengarna ska användas, medan socialdemokraterna förslår att de ”öronmärks” som det kallas, att de ska användas för speciella ändamål.

Korta köer
Socialdemokraternas förslag just nu är att 1,2 miljarder av de fyra ska satsas på förbättringar av psykvården och för att korta köerna i vården, en så kallad vårdgaranti.

Det är ett gammalt löfte från regeringspartiet, som hittills inte infriats, att utfärda en nationell vårdgaranti. Löftet har skjutits på framtiden ett par gånger och gäller just nu för 2005.

Utbyggnad av psykiatrin är också ett tidigare löfte och de föreslagna extra miljonerna, cirka 500, skulle matchas med att kommuner och landsting får pengarna om de satsar samma summa själva.

Fler förskollärare
Enligt Ekots källor föreslår socialdemokraterna också i budgetförhandlingarna att en av de fyra miljarderna till kommunerna skulle öronmärkas för att anställa fler förskollärare, också det ett tidigare vallöfte.

I det samarbetsprogram som gäller mellan de tre partierna finns en punkt om statliga bidrag för 6000 fler förskollärare. Regeringens förslag är att kommunerna får pengarna om de ökar lärartätheten i förskolan. Socialdemokraterna vill också öronmärka en del av kommunerna pengar för missbrukarvård.

Av de totalt fyra nya miljarderna, vill socialdemokraterna skicka in 1,3 i det utjämningssystem som finns mellan kommunerna. Det ställde sig partistyrelsen bakom i fredags. Alla de här punkterna är alltså uppe för förhandling nu.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".