Egypten vill ta över arabiskt toppmöte

Egypten har förklarat sig redo ta över Arabförbundets inställda toppmöte.Mötet skulle ha börjat i morgon i Tunisiens huvudstad Tunis. Men värdlandet beslöt plötsligt att ställa in, med bedömningen att mötet inte skulle leda till några eniga beslut.

Vi tar gärna över Arabförbundets toppmöte så fort det bara går, meddelar den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks kansli på söndagen och man uttrycker sin förvåning över att tunisierna ställde in toppmötet.

Det var bland annat konflikten mellan israeler och palestinier och USA:s krav på demokratisering av arabvärlden som skulle tas upp på toppmötet. Inte minst i demokratiseringsfrågan finns det stora meningsskiljaktigheter mellan länderna.

Två läger
En del, som till exempel värdlandet Tunisien, stöder USA:s förslag. Medan andra tycker att USA inte skall lägga sej i. En tydlig spricka mellan de här två lägren uppstod under det förmöte som arabländernas utrikesministrar hade för att förbereda toppmötet.

Sprickan visade sig vara så bred att de tunisiska värdarna uppfattade det som meningslöst att överhuvudtaget försöka ena de 22 medlemsländerna i Arabförbundet. Därför ställde de in toppmötet. Men det är ett resonemang som inte stöds av Egypten som tycker det är helt naturligt att länderna har olika åsikter om saker och ting.

Egypten vill medla
Arabförbundet har sitt högkvarter i Egyptens huvudstad Kairo och Egypten har alltid velat framstå som arabvärldens ledande nation. President Hosni Mubarak ser förstås gärna att Egypten lyckas medla mellan de motstridiga uppfattningarna i demokratiseringsfrågan.

Själv tillhör han de som vill att man skyndar långsamt eftersom han tror att alltför snabba reformer kan leda till instabilitet och i värsta fall anarki i Mellan Östern.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".